tirsdag 16. februar 2010

160) 1. Sam. 2, 11-26 .


Samuel.
160) 1. Sam. 2, 11-26.
.
Før Samuel ble født, var Eli yppersteprest i Sjilo og derfor av Arons ætt. Eli hadde to gudløse sønner, og de ble til sorg for faren. For en del skyldes det at Eli hadde en svak karakter og oppdro ikke sønnene i Gudsfrykt. 1. Sam. 2, 11-26.
.
På denne tid var Guds ord dyrt i landet og det var få syner fra Gud. 1. Sam. 3, 1. Men Guds lampe var ikke sloknet helt, v. 3. Dermed var det håp om nye tider for folket. Og det ble knyttet til gutten og mannen Samuel.
.
Han var sønn av Elkana og Hanna. Hun hadde ikke barn, men ba Gud om det. Som takk for bønnesvar, ga hun gutten tilbake til Gud og ville han skulle tjene i tabernaklet, som da stod i Sjilo. 1. Sam. 1, 27f. Dermed var han innviet til Gud. Han vokste opp i Herrens hus og tjente for hans åsyn. Det ble et motto for mannen senere.
.
Som nevnt var det en åndelig vanskelig tid med nedgang for Guds rike. Folket var smittet av hedenskapet som var i Kanaan. Deres nabo i vest, filistrene, plaget dem og gikk til angrep, kap. 4. Og de manglet en virkelig leder for folket, ettersom Eli også var for svak.
.
En kveld kommer Guds kall til gutten, uten at han i begynnelsen forstod hva det var. Da går han til Eli som var eldre og tross alt hadde mer erfaring. Og han skjønte at det var Gud som kalte. Og da ble Samuel lydig mot kallet og sin Gud.
.
Nå skulle et nytt redskap lede folket og landet. Og legger merke til Samuels budskap helt fra begynnelsen: Vend om til Herren, få bort avgudene, vend hjertet til Herren og tjen ham alene. 1. Sam. 7, 3. Det er det samme budskapet som døperen Johannes og Jesus kom med mange hundre år senere da Messias var kommet. Mat. 4, 1ff og 4, 17.
.
Apostlene fortsatte denne omvendelsesforkynnelsen i nytestamentlig tid. Luk. 24, 47; Apg. 2, 38; 5, 31; 2. Pet. 3, 9. Det er dette budskapet som kan skape vekkelse i en tung tid. Det har vist seg gang etter gang. Menneskene må vende om fra sin synd og legge sitt liv i Jesu hender.
.
Men Samuel ikke bare taler og formaner. Han går til Gud i bønn for sitt folk. Her ser vi en bedende forkynner og leder. 7, 5. 8-9. I Salme 99, 6 nevnes han som en som påkalte Herrens navn og ropte til ham. Slike mennesker ser Gud etter, de er en stor ressurs i Guds rike.
.
Og Samuel ble folkets redning, 7, 13. 15. Det gjaldt både den ytre og inder fare for folket. Vi har slike fiender alle, de angriper og gjør sitt ytterste for å ødelegge Guds menighet på jord.
.
Ennå en oppgave hadde Samuel. Han var den siste dommer i Israel. Folket krevde nå en konge, slik at de kunne bli som alle andre folk. De sammenlignet seg med hedningene og ville være som dem også i dette. Her hadde fakltisk Samuel ikke noe valg, selv om han visste at det ikke var rett. Da blir Saul kalt fram og salvet til Israels første konge. 8, 22. Men denne mannen sviktet så grundig og gikk sine egne veier, 13, 7-14. Døden ble dommen over ham.
.
En ny mann ble kalt fram, og denne gangen var det en mann etter Guds hjerte som Samuel fikks alve. Det var unggutten David som ble Israels store konge, selv om også hadde hadde feil og svakheter. Men han omvendte seg til Gud og ba om nåde for sin synd. Da kan Gud bruke ham. Det er også vårt kall.
.