mandag 15. februar 2010

133) Neh. 12:

PRESTER OG LEVITTER

133) Neh. 12:



l. I kap. 12 får vi en oppregning av de Guds tjenere som reiste hjem med Serubabel og Josva, sikkert med tanke på tempelet som skulle gjenreises, v. 1-26. Noen av navnene finnes i tidligere ættelister.



2. Innvielsen av murene omtales her, både prester og levitter skulle delta i den. De ble hentet fra sine bosteder, v. 27. Det skulle altså bli

en storsamling av Guds folk - en slags ”generalforsamling”. - Det skulle være en gledesfest. Men da måtte både tjenere og folket renses! v. 30. Det er en evig forskrift for alt Guds folk: Ren - deretter glede.



Lederne og sangkorene sto på muren. v. 31. Den skriftlærde Esra gikk foran prosesjonen, v. 36. Nehemias var selv øyenvitne, v. 38 til en av gruppene. (Vi legger her merke til et par nye porter som ikke var oppregnet i kap. 3, v. 39.) Begge korene møttes ved templet, som kalles ”Guds hus”, v. 40.



Så stor var gleden og begeistringen at de ofret mye for Guds sak. v. 43. Det er gjerne slik at når vi får oppleve mye av Guds store glede, blir vi villige til å ofre. Mon ikke Guds rike lider skade i dag p.g.a. vår gjerrighet. Måtte Herren få rett tak i oss slik at ”jubelen hørtes lang vei,” v. 43.



3. Tilsynsmenn ble innsatt samme dag, v. 44. De skulle ”vareta” det som var nødvendig, v. 45. De skulle være ”finansministre” og sørge for at alle fikk ”det som tilkom dem”, v. 44 og 47. Her ser vi at de allerede der hadde orden i økonomien. Det er like viktig i dag. Gud er ordens Gud i misjonsarbeidet, også vi må være det.

.