torsdag 26. november 2009

57) Esek. 11, 17-20.

Gud vil!

Esek. 11, 17-20.

.

Disse ordene har både et politisk og et åndelig innhold. Noe av det skjedde da jødene kom tilbake fra Babel til Israels land. Det tenkte nok jødene der mest på. Men vi har sett en ny oppfyllelse i nyere tid da Israels ble en ny stat i 1947-48. Men noe står igjen, det er det nye hjertet. Det kan et menneske bare få ved den nye åndelige fødsel ved troen på Jesus Kristus. Og det er denne side vi skal ta fram her. La oss se hva profeten sier om framtida.

.

1. Gud vil samle sitt folk.

Det betyr at de var spredt og borte fra ham. Og dette er en stor bibelsk tanke og lære som vi må ta på alvor.

.

Alle mennesker er syndere. Vi for alle vill som får, sier Jes. 53, 6. Og i Luk. 15 taler Jesus om det samme. Den fortapte sønn er bilde på synderen som gikk bort fra sin far og hjemmet. Det har vi alle gjort. Det kan være store eller små synder, men alt som var mot Guds bud og vilje leder mennesker bort fra Gud og frelse.

.

Byen og folket er fult av synd og styggedom som må bort, v. 18. Det gjelder avguder og all annen synd. Steinhjertet må bort, det som ikke elsker Gud og er ubevegelig åndelig sett. Intet menneske kan gjøre det på egen hånd.

.

Da vil Bibelen fortelle oss at Gud kan og vil gjøre alt for sin skapning. Han kan samle oss opp fra alle slags ville og syndige veier. Og han vil føre oss tilbake til Gud, hver enkelt. Det kan han fordi Kristus døde på Golgata. Der samlet han sammen all synd i denne verden og la det på Sønnen. Joh. 1, 29. Gud var i Kristus og forlikte verden med seg selv, 2. Kor. 5, 18-19. Nå leter han etter menneskene for å frelse hver eneste en. Luk. 15.

.

2. Synden tas bort.

Når vi så kommer – og det må vi gjøre frivillig. Han tvinger ingen, men sender kallet ut i verden. Når vi bekjenner våre synder og slik ber om nåde, renser han oss fra all synd. Ordet i 1. Joh. 1, 7 og 9 er universelt. Alle synder og alle mennesker til alle tider. Han bruker rent vann så vi skal bli rene, Esek. 36, 25. Det Gud gjør er fullkomment. Hebr. 7, 25.

.

Men det betyr også at vi ikke skal eller kan leve i synden som kristne. Det er noen som tror det og ser ikke at ren også betyr ren i livet. Jesus sa det alvorlig til en kvinne som var grepet i hor: Gå bort og synd ikke mer. Joh. 8, 11.

.

Det betyr ikke at vi aldri kommer til å falle i synd. Men Jesus sier at vi ikke skal leve i synd, frivillig og med forsett. Det avdekker forresten at vi har en åndelig hjertefeil. Det er noe alvorlig galt med vårt indre liv når vi tror at vi kan leve som rkisten og likevel synde. Nei, sier Gud.

.

3. Guds gjerning.

Gud gjør noe med de som kommer, v. 19. Han gjenføder oss til et helt nytt liv. Det sa også Jesus til den lærde Nikodemus. Joh. 3. Uten den nye fødsel kan vi ikke eiie eller se Guds rike. Men alt dette er Guds gjerning.

.

Han gir oss et nytt hjerte og dermed et nytt åndelig liv. Og han gir oss ett hjerte, som bare elsker Gud og vil være hos ham. Det naturlige hjertet vil dele seg. Det vil ha litt av verden og litt av Gud. Og det tenker så feil at det tror at slikt går an.

.

Dernest får vi en ny ånd. Det er Kristi Ånd som alle frelste har. Rom. 8, 9. La dette sinn være i dere, som også var i Kristus. Fil. 2, 5. Dette er den ydmyke ånd som Kristus var fylt av. Mat. 11, 29.

.

4. Livet i Gud.

Da blir det et nytt liv, v. 20. Det passer ikke bare i himmelen når vi kommer dit. Det er skapt etter Guds vilje og vil følge ham i alt. Da blir Guds vilje lett å gjøre og hans veier blir vår lyst. For da er vi Guds eget folk.

.

Livet i Gud er et åndelig liv som også viser seg i det daglige. Livet i Gud er et praktisk liv som villig vil gjøre hans vilje.