lørdag 21. november 2009

20) Amos 6, 1-6.

Dom og vekkelse.
Amos 6, 1-6.

Teksten handler om dom over Sion og Samaria. Men folket tror ikke at den vil komme, de jager den onde dag langt bort. dermed går det galt for folket.

Vi kan tenke slik nå også. Hvorfor er det så lite vekkelse iblant oss? For slik er det når vi ser oss tilbake og sammenligner oss med andre tider. Vi har nok mye aktivitet og folk taler store ord om hva vi skal gjøre. Men vekkelsen måles mest på om folket innser sin synd, bekjenner og tror seg frelst av bare nåde for Jesu skyld. Det er ikke nok å si at vi er døpt som barn og lever et noenlunde pyntelig liv. Ingen blir frelst på den måten. Gud må bruke sin egen vei.

Det er mye synd blant de som vil være kristne i dag, både leg og lærd. Og det hindrer Gud i å gjøre sin gjerning. Han vil jo gjerne bruke sitt folk i sin tjeneste. Gud er nok suveren og kan gjøre alt, men han har valgt å bruke mennesker som sine evangelister. Men da må vi være rene.

Gud ønsker vekkelse. han vil at alle skal bli frelst, 1. Tim. 2, 4. Han vil ikke bare ha noen få. "Jesus vil ha alle." Han vil at vi skal ha det godt både i sjel og legeme.

Men det er en ting han ser etter iblant i denne teksten: Er det noen som sørger over Josefs skade? V. 6.

Hva er det?
Det er nøden for alle de menneskene som lever uten Gud. Som sørger over de ufrelste og ikke kritiserer dem. Vi skal heller be og hjelpe dem til å finne veien til Gud. Det er de brennende hjerter som sørger, for de vet hva saken gjelder. Det er spørsmål om folkets evige ve og vel. Paulus hadde en slik stadig sorg i sitt indre og ønsket at hans eget folk, jødene, skulle bli omvendt til Gud. Rom. 9, 1ff og 10, 1ff. Moses kjente nøden da folket syndet, 2. Mos. 32, 32. Og Jeremias ønsket at hans hode var vann, slik at han kunne gråte mer over sitt folk. Jer. 9, 1.

Skal vi også be om flere tårer?