mandag 23. november 2009

47) Dan. 1.


a) Daniel er blitt bortført til Babel av kong Nebukadnesar. Han og tre venner - Hananja, Misael og Asarja - blir så utvalgt til å oppdras til kongens tjenere og vismenn. Dermed skulle de lære både språket, religionen og annen kunnskap i Babel - trolig også astrologi. Slik var det også med Moses før han ble Israels leder. Etter skikken fikk alle nye babylonske navn: Daniel skulle hete Beltsasar,Hananjas navn ble Sadrak, Misaels navn ble Mesak og Asarja skulle hete Abed-Nego. Læretiden var tre år. Da Nebukadnesar tok Jerusalem og førte fangene til Babel, tok han også med noen av de hellige kar i templet, se kap. 5. (V. 1-7).


b) Daniel vedkjenner seg som jøde og vil ikke gjøre seg uren ved å ete av den maten kongen hadde forordnet. Han får tillatelse - etter en prøvetid - til å bare ete grønnsaker. Dette var ikke av vegetariske årsaker, men på grunn av religionen. Å ete av den hedenske maten betød egentlig å fornekte den sanne Gud, som Leupold sier. Moseloven hadde forbud mot å ete visse sorter mat. Etter prøveperioden på ti dager, så han bedre ut enn de andre. V. 8-16.


c) Både Daniel og vennene blir så ført til kongen. Men først hadde Gud gitt dem kunnskap og forstand ut over det de kunne lære av mennesker. Alle fire hadde fått kunnskap i all slags skrift og visdom, og Daniel skjønte seg på alle slags syner og drømmer. Kongen fant derfor at de var visere enn noen andre i riket. De var ti ganger mer forstandig enn andre vismenn i riket. Og det skulle komme vel emd senere. Om Daniel ble det sagt at han ble ved hoffet like til kong Kyros’s første år (år 559 f. Kr.?). V. 17-21.