mandag 23. november 2009

43) Dan. 5A.

Skriften på veggen.

Her leser vi om Belsasars gjestebud som fikk så stor betydning for ham og landet. Men hva kan det bety for oss?

Noen av oss er redd for at dette er sant for Norge. Vi er i samme situasjon som dem. Vårt folk har vært velsignet av Gud i forhold til mange andre land. Men derfor vil også skriften på veggen et liknende utfall.

Kong Belsasar holdt gjestebud for tusen stormenn i riket, og vinen fløt blant dem. da syndet kongen ved å vanære de hellige kar fra Jerusalem. han hadde tatt dem fra templet. Nå brukte de dem som drikkekar.

Da skjedde det: Ei hånd ble synlig på veggen, og den begynte å skrive tre ord. Det er tydelig at ingen kunne forstå hva meningen var med dem. Men de må ha skjønt at det var noe overmenneskelig eller guddommelig. Kongen ble redd for han må ha forstått at det var noe som gjaldt ham og hans rike. Det var jo i hans gjestebud det skjedde. Han lovet store penger til den som kunne lese og tolke budskapet, men ingen var i stand til det.

Dronningen kjente til Daniel og visste at han kunne mer enn mange andre. Derfor ba hun kongen sende bud på ham. Og Daniel kom, og det var virkelig et alvorlig budskap han kom med nå. det var tre ord:

1. Mene.
Dette første ordet var skrevet to ganger: mene, mene. Og betydningen var å telle. Gjentagelsen betyr en understrekning av alvoret og at resultatet av tellingen er nær. Daniel forklarer det og sier: Gud har tellet dine dager og gjort ende på dem. Det var med andre ord en dødsdom utlendingen kom med til landets konge. Han hadde brukt opp sin kvote av tid. Han hadde ikke flere anledninger igjen for å vise hvem han var. Hans kongetid var over.

Vi har alle fått tilmålt en tid, og Bibelen ber oss om å telle våre dager slik at vi kan visdom i hjertet til å leve rett og bruke vår tid rett. Salme 90, 12.

2. Tekel.
Dette ordet betyr å veie, og å se om vekten er rett. Vekten har noe med rett innhold å gjøre. Og de måles opp mot det Gud har sagt. Holdet mitt liv mål etter Guds standard? Er det slik som han hadde planlagt det og tenkt det skulle bli? Slike tanker er alvorlige. For Belsasar var utfallet klart: Du er funnet for lett. Du holder ikke mål. Tenk, en hedensk konge skulle også prøves på Guds vekt!

Vi er alle syndere. Slik vil ingen holde mål for Gud. Om det er det ingen diskusjon. kanskje vi også må tenke litt over hva det betyr for oss som kristne og troende mennesker? Gud hadde en plan med livet vårt, han ville bruke oss til noe - her eller ute i fremmede land. Ble det slik?

Timeglasset vårt renner snart ut. Noen av oss har ikke så lang tid igjen. Nå vil han tale til oss ennå en gang og be oss om en tjeneste i sitt rike. Skal vi bruke den siste tid i hans rike? Vi kan ikke fortjene frelse på den måten. Men vi kan gjerne være et lite redskap for Gud.

3. Peres.
Peres er entall av ufarsin. Dette ordet betyr delt. Daniel forklarer det og sier: Ditt rike er tatt fra deg og gitt til persere og medere. Lysestaken var flyttet. Herren tretter ikke til evig tid med syndere. Det kommer en avslutning, en siste dag, et punktum. Det var nå kommet for Belsasar.

Og det skjedde straks. Samme natt ble kongen drept, v. 30. En fiendehær gikk inn i byen mens festen pågikk, og landet var i andre hender.

Nå gjelder det deg. Du må skynde deg til Jesus og bli frelst. Nå er tiden inne. Ennå er det nåde på jord. Grip anledningen nå - kanskje det er den siste du får. Slik Guds dom gikk i oppfyllelse over kongen i Babel, slik vil den også skje for alle som ikke vender om i tide.
Amen.