torsdag 28. januar 2010

91) Jes. 55,1-3.


Innbydelsen.

91) Jes. 55,1-3.


Dette er en veldig tekst, som konklusjon på kap.53-54. Nåden i Kristi gjerning er nok for alle syndere, sier kap. 53. Og i kap. 54 ser vi at all fornedring er blitt til herlighet. Kapittel 55 har så dette veldige budskapet: Nåden må mottas, derfor kommer innbydelsen. Derfor må vi stanse ved det. Det sier noe om vår frelse.

1. Først: det må bli tørst.
Barn som eter slikkeri, blir ikke hungrige og de vil ikke ha vanlig mat. Verden døyver himmellengten hos mange. Mange ser ikke sin egen nød. De er som sovende barn i et brennende hus.)

2.Kor. 4,4: Djevelen har forblindet folk.
Menneskene er skapt til Gud, og er utilfreds uten samfunn med ham. Men mange søker andre steder. Finner de fred?
Jes. 41,17: De arme og fattige litar etter vann, men det finnes ikke!
Det må bli tørst hos oss. Det betyr å se sin nød, vite hva som står på spill: det er din sjel i all evighet. Hvor skal du være i da?
- Til disse kommer kallet!

2. Gud gir en veldig innbydelse.
 Den kommer fire ganger. Gud åpner himmeldøren og sier: her er plass. Det ser vi ofte i Bibelen: Mat. 11,28 er et eksempel: Kom, alle dere som strever og har tungt å bære. Er det deg?
Vi ser det også i Luk.14,17: Kom, for nå er det ferdig, til bryllup og gjestebud. Og i Åp. 22,17 heter det: Ånden og bruden sier:Kom! Det er den siste invitasjon fra Jesus i Bibelen..
Gud innbyr fienden, de som ikke vil eller søker ham. Gud oppsøker oss, leter, ber oss om å vende om. Det er den eneste utvei for synderen. For ingen spør etter Jesus av seg selv. Rom. 3,11. Derfor er alt nåde. Og de som kommer, blir ikke støtt ut, Joh.6, 37.

3. Hva vil Gud gi: mat, drikke, vin og melk.
Det er det vi trenger aller mest! Mat er det viktigste. Vi synes myke er nødvendig, og mange kjøper alt de ser. Er vi lykkeligrre av det? Gud sier at en ting er viktig: en frelst sjel, og å få  en plass i himmelen. Vi må være rede når Jesus kommer igjen.
Jesus sa i Mat.16,26: Hva gagner det et menneske om det…
I Jes. 55, 2: heter det at alt annet er verdiløst. Hvorfor er de opptatt med det som ikke tilfredsstiller, som ikke hjelper deg til himmelen? Folk strever med det jordiske - og alt er nytteløst.
"Ville alt som i dag er så viktig og stort, også da så betydningsfullt bli," når Jesus kommer.
Guds gave er Guds nåde, v.3. Det er en evig pakt, Davids rike nåde, den visse. Det er frelsen i Kristus, den nye pakt på korset. Den sier: Alt er betalt, alt er ferdig, du kan bare ta imot.
Det er nåde. Hvorfor? Fordi en annen har betalt, det er ordnet på forhånd. Det ser vi i 2. Kor. 5, 21: Jesus den syndfrie tok synden. Han kjøpte oss en evig rettferdighet som nå tilbys synderen. Og i Kol. 2, 14 står det: Han strøk ut skyldbrevet mot oss, som var skrevet med bud, det som gikk oss imot. Det tok han bort da han naglet det til korset! 

Golgata er grunnen til vår frelse. Den er sikker og trygg for alle som kommer.
På skolen vasket eg ned dag tavla. Så snudde eg meg til klassen og sa: kan noen av dere finne bokstavene igjen? Vil du komme fram og sette dem på plass igjen! Nei, det var jo umulig, som en sa. Og slik gjorde Jesus med våre synder.
Tit. 2, 11 sier: Guds nåde er åpenbaret til frelse for alle mennesker. Og i Ef. 2, 8 skriver Paulus: Av nåde er dere frelste ved tro, og det er ikke av dere selv, det er en Guds gave.
Guds ord er klart, det er sikrere enn alle norske fjell. ”Den Gud som var på Mose tid er likedan i dag.” Slik sang Martin Sandve. 

4. Hvorledes får jeg det? Kan det bli mitt?
I v. 3 i teksten står det: Vend øret hit og kom til meg! I No-30 stod det slik: Bøy eders høre hit!) Hør, så skal sjelen deres leve. Det kommer ved å høre. Ikke gjøre, arbeide, bli bedre, gi myke. Det er farlig å tenke slik. Du kan bli en fariseer av å arbeide åndelig talt.
Men hør: Om din synd, ditt fall, lovbrudd - at du går fortapt om du dør slik du er. Ta imot Guds tale om din synd. Vi må erkjenne at det er slik som Gud sier.
Og så skal du høre om Jesu død, kors, blod og seier. At han gjorde alt for deg. Hør evangeliet, ta imot i tro - og du er frelst. Rom. 10, 17 sier klart: Troen kommer av forkynningelsen. Du må høre myke, om du vil ha en sterk tro. 


Då får du alt gratis, av nåde. Og den er rik, der er nok for alle i hele verden. Det handler om Davids rike nåde. Ef. 1, 8: Denne nåde har han gitt oss i rikelig mål, ja i v. 7 heter det: etter rikdommen av hans nåde.
Det tar aldri slutt, du når aldri bunn. Du kan regne med et hav av nåde og frelse og tilgivelse. Guds rike er et nåderike - helt fram til himmelporten.
Derfor står det: Søk Herren, v. 6. Er det noen som vil søke Gud om frelse nå? Da er Jesus iblant oss. Du kan komme, gi det til kjenne, og be om forbøn. Og Gud vil svare.
Amen.