mandag 18. januar 2010

72) Jer. 18, 1-6.


Pottemakeren.
Jer. 18, 1-6-
.
Historien om pottemakeren handler om Guds forhold til Israel. Herren befaler profeten å gå til pottemakerens hus for å se hvordan han arbeide, og lære av det. For slik arbeider også Gud. Da sier Herren at folket i Juda er i Herrens hånd.
.
Nå ville Herren rense og fornye sitt folk, men da måtte de vende om til ham. Bare slik kunne de bli spart for straffen og dommen som ventet. Det er alvoret for Guds folk til alle tider. Derfor kan vi lære noen av Jeremias forkynnelse her.
.
Gud har en bestemt hensikt med hvert menneske. Det var slik med Israel, og slik er det med hver eneste kristen på jorden. Profeten står og ser på pottemakeren hvordan han arbeider. Han holder leirklumpen i sine hender og trykker og former den mens hjulet går rundt. Han har en tanke i sitt hode: Slik skal den bli til slutt!
.
Gud skapte oss mennesker med en slik tanke bak. Og han kalte oss med tanke på å gjøre oss til sine hellige barn. Vi skulle være lys og salt i denne verden og vitne om Guds storverk for alle folk. Guds barn skulle være til ære for Gud og kaste glans over hans skaperverk og frelsesgjerning.
.
Når vi ser oss rundt i verden, kan vi spørre: Er det gått slik? All synd og ulydighet i verden viser til fulle at Guds hensikt med oss ikke er nådd. Nå tenker vi i et langt historisk perspektiv fra syndefallets dag til vår tid. Mennesket falt i synd, og hvert eneste menneske har siden syndet i gjerning, tanke og ord.
.
Hva tenkte Gud da? Han gjorde som pottemakeren. Når noe ble mislykket, gjorde han det om igjen til et annet kar, v. 4. Han forkastet ikke det han arbeidet med. Han prøvde igjen, og kanskje på en annen måte. I mine unge dager fikk jeg se og oppleve litt av dette. Jeg gikk på Solborg Folkehøgskole ved Stavanger. En dag fikk en tur (ekskursjon) til Sandnes der det var en slik fabrikk. Han som satt ved dreieskiva, så opp en gang og sa til oss: Noen ganger er det småstein i leiret, og den må vi ta bort.
.
Senere har jeg tenkt på det: Mon det ikke er noen småting som hindrer Guds verk i meg? Jeg har ikke aktet på det så mye, men Gud så alt og visste at det hindret hans gjerning med meg. Derfor måtte han stanse meg og ta småsteinen bort. Og så prøvde han på en annen måte å lage et kar av meg. – Det er så viktig å være villig til å bli stanset av Gud i slike tilfelle. Han vil oss bare vel. Han gjør alt av kjærlighet, og det han gjør for oss, er alltid det beste.
.
Da nytter det ikke å gjøre motstand. Det er umulig for leiret å gjør det. Den må overlate seg helt i pottemakarens hånd. Det er han som har makten og han har visdommen. Derfor er det ikke bare unyttig å stride mot Gud, det er også uklokt. Hvordan kan vi som vet så lite, gjøre noe bedre enn Gud?
.
Ut fra dette ordet kan vi trygt si at Gud har all makt i denne verden. Han kan dømme den ugudelige på en rettferdig måte, og han kan løse og frigjøre de som omvender seg. Ordet om pottemakeren peker på Guds allmakt på denne måten.
.
Han har vist sin makt ved å velge ut Israel som sitt spesielle folk her i verden. Han har bevart denne nasjonen gjennom alle tider, selv om mange andre nasjoner har gått under og er forsvunnet. For Gud hadde en hensikt med Israel og har det fremdeles.
.
Av Israel kan vi derfor også lære at det er fullstendig unyttig å kjempe mot Gud. Det vil aldri lykkes for et menneske eller for et folk. Etter rikets deling etter Salomos død, var det strid mellom de to riker, Juda og Israel i nord. Kong Abia i Juda sa da til folket i nordriket: Strid ikke mot Herren, deres fedres Gud! For det vil ikke lykkes for dere.” 2. Krøn. 13, 12. Og en god stund før Jeremias tid hadde det gått i oppfyllelse: Nordriket ble tatt av Assyria og folket bortført dit.
.
Nå vil profeten advare Juda. Gjør ikke den samme feil som de!
.
Til slutt må vi minne om at det er en stor velsignelse i å være under Guds ledelse. Også vi opplever gang etter gang at livet blir mislykket. Vi feiler og synder og faller. En ærlig sjel må vel se det. Da står det her: Han gjorde det om igjen til et annet kar. Og da ble det slik som han ville ha det! v. 4b.
.
Har Gud fått gjøre noe for deg? Nå kan det skje igjen. La han få sin vilje med ditt liv, og bøy deg for ham. Må Gud få velsigne oss til det.
Amen.