lørdag 16. januar 2010

71) Jer. 20, 7.



Du overtalte meg.
Jer. 20, 7.
.
Herren talte! Og profeten lyttet – og lot Gud få rett. Det er å bli overtalt. Herren vil oss noe, derfor søker han kontakt og vil få oss i tale. Og han vil oss flere ting:
.
1. Han vil frelse.
Frelse gjelder alltid i forhold til synd og evig fortapelse og for å gi evig liv. Ordet kan også bli brukt i forbindelse med å redde en nasjon fra undergang eller befrielse fra en fiende. Jesus kom til verden nettopp for å frelse fra synden, Mat. 1, 21.
.
Men her møter Gud motstand. Synden har tatt oss slik til fange at vi synes vi må bli der. Synderen vil være i verden og mener at omvendelse ødelegger hele hans lykke og framtid. Derfor må Gud ved sin Ånd streve mye med å overtale oss til å bli frelst. Du overtalte meg, sier profeten.
.
Peter talte på pinsedag om det samme. Etter en kort gjennomgang av Israels historie sier han til folket: La dere frelse fra denne vanartede slekt, NO-30 (eller vrange slekt, svensk og NB). La deg frelse! Det lyder som en befaling fra Gud. Det er kjærlig ment, og han vil du skal komme nå, i den dag. Det gjelder din sjel og ditt evige vel. Hvorledes kan du dryge med det?
.
Fra denne vrange slekt. Det er uttrykk for en syndig slekt, folk smittet av ondskap og fiendskap mot den levende Gud. I en engelsk bibel står det: fra denne fordervede slekt. Synden har ødelagt menneskene og gjort dem fiendsk innstilt mot Gud. Og da sier det seg selv at de må bli frelst om de skal bli salige.
.
La deg frelse fra den, står det. Det skulle vi tro at alle ville lengte etter. Men de gjør ikke det. Noen trives i synden og mener alt annet enn deres liv er slaveri under en streng Gud. Det nye livet vi skal frelses til, er et evig og salig liv i Guds himmel. Vi forstår nok ikke rett hvor stort det er, ellers hadde alle kommet så snart evangeliet ble forkynt.
.
Du skal ikke forstå alt med tanken. Det ligger for høyt for oss. Det er jo Gud som taler. Du skal bare la han behandle deg og gjøre med deg slik han vil. Paulus sier at han var grepet av Kristus, Fil. 3. La nå han få overhånd over deg. Ved at du faller ned for ham og ber om nåde. Det betyr å bekjenne at du er en synder, og du derfor er fortapt om livet fortsetter som nå.
.
Da kommer han deg så inderlig nær. Han viser deg inn i evangeliet. Der leser du at Jesus døde i ditt sted og tok straffen for dine synder for lenge siden. Nå kan du bare ta imot. Det er troen. Det er å ta sin tilflukt til det Guds ord forteller om Jesus. Der kan du lese at han døde for syndere for å befri dem fra synden og dommen.
.
Vil du ikke la deg overtale til det i dag?
.
2. Tjeneste for Gud.
Jesus fortalt en gang om en mann som gikk ut i byen for å se etter arbeidsfolk. Han behøvde noen til sitt arbeid. Og hver gang han gikk ut, fant han noen som var ledige. Selv når det bare var en time igjen av arbeidsdagen, stod noen på torget arbeidsledige. Har ingen leid dere? spurte mannen.
.
Jo, Jesus vil gjerne ta deg i sin tjeneste. Men du må gjerne overtales til det også? Og tjenesten er å vinne sjeler for himmelen. Det er ikke først og fremst en ansettelse i kirken eller i en organisasjon. Han vil ha deg til en sjelevinner. Og det kan du være uansett hvilket yrke du har.
.
Hvorfor går du slik år etter år og bare tenker på hva du selv skal gjøre og har lyst til? Nå kommer Jesus deg nær og vil overtale deg til å være hans tjener. Høsten er stor og arbeiderne få, sa han en annen gang. Derfor skulle vi be om at Han måtet drive noen arbeide ut i vingården. Det er også en tjeneste for Gud å be Han å finne nye medarbeidere i sitt rike.
.
La han få overtale deg til det i dag. Vi skal ikke stritte imot når Gud kaller oss. Uansett hva han vil vi skal gjøre, vil det bli til det beste for oss og hans rike.
.
3. En himmelborger.
Ja, det er avslutningen på livet her vi mener nå. Vi begynner nok på himmelveien her i tiden. Men nå vil vi minne hverandre om at reisen ikke er over ennå. Vi kan bli sløve med årene og ikke ta det så nøye med mange ting.
.
Paulus sier at han glemmer det som er bak og strekker seg stadig utover til det som venter. Fil. 3. For vi vet at vi har en mektig fiende, og han bruker alle sine midler til å overtale oss til å gå hans vei, bort fra Gud. Det må han ikke få lov til. Nå vil derfor Gud ved sin Ånd overtale hver enkelt av oss til å holde oss nær til seg i bønnen og ordet – helt til vi er framme. Da er all slik strid forbi.
Amen..
.