mandag 12. april 2010

218) 1. Mos. 28.


Himmelstigen.
218) 1. Mos. 28.
.
Jakob er kommet til Betel, navnet betyr Guds hus. Nå var han på flukt bort fra sin fars hus. Broren var fylt av hevn på grunn av urett. Jakob hadde ikke handlet rett, men lurt førstefødselsretten og faren velsignelse fra broren.
.
Det er i grunnen situasjonen for hver enkelt av oss. Vi har ikke syndet på samme måte som Jakob, men det er ingen unnskyldning. Syndene er så ulike i våre øyne, men for Gud er skylden den samme. 
.
Jakob var altså i nød, og solen var gått ned, v. 11. Han var flyktning og ble natten over i Betel. Han hadde trusselen over seg om at broren ville myrde ham, kap. 27, 41. Men her skulle han møte Gud og virkelig få hvile i ham.
.
Slik er det også med oss syndere når vi får møte Herren vår Gud.
.
1. En himmelstige reist, v. 12.
Om natta hadde Jakob en drøm, det var Gud som ordnet det slik. Da ser han en stige var reist fra jorden og opp i himmelen. Forbindelsen med Gud var altså opprettet. Og stigen var en vei. Jakob kune få et møte med ham der oppe. Det må ha skapt noen tanker i Jakob. Han hadde syndet og visste at straffen måtte komme. Men samtidig var det åpnet en vei til Gud. Det betyr at alt håp var ikke ute. Ennå fanst det en løsning.
.
Det minner oss om Joh. 14, 6, som sier at Jesus er veien til frelse. Gjennom ham er det mulig å komme til Faderen i himmelen. Denne stigen ble påbegynt julenatt i Betlehem da Jesusbarnet lå i krybba. Og den var fullført på korset på Golgata. Ja, den var egentlig påbegynt lenge før, nemlig i Guds tanke i evigheten. Men her taler vi om det som skjedde på jorden.
.
Det var en ny og levende vei, sier Hebr. 10, 20. Alle våre egne veier er unyttige. De fører ikke fram. Etter syndefallet i Edens hage (1. Mos. 3) er det en uoverstigelig kløft mellom oss og Gud. Bare guddommen kan ordne en vie der. Og Jesus er ei bru til Gud. – Dette viser at Jakob ikke var forkasta av Gud, selv om han hadde synda. Det vi Herren også vise oss nå.
.
2. Englene.
Det er mye snakk om engler i vår tid. Men mye av det er ikke etter Guds ord. Det er mennesketanker som ser ut til å ville erstatte det Guds sier. Det vil aldri lykkes. De menneskeskapte ”engler” er hjelpeløse og vil vise seg å bli en snare til fall.
.
Her møter vi Guds engler fra himmelen. De steg opp og ned på stigen. V. 12. Først går de opp. Da har de med seg bønner og nødrop fra fortvilte syndere slik Jakob var akkurat da. Og de går fram til Guds trone med folkets nød. De er redskaper for Gud slik han vil bruke dem.
.
Deretter går de ned igjen. Da har de hjelp med til folket. Det er svar underveis, engler kommer med bud… Du kan være trygg på at englene er her og ser din nød som de bærer opp til Faderen. Og det tar ikke lang tid før de kommer ned igjen med hjelpen. For englene er tjenende ånder som sendes ut til tjeneste for deres skyld som skal arve frelse. Hebr. 1, 14.
.
Jesus sa til natanel og andre disispler i begynnelsen av sin gjerning: Dere skal se himmelen åpnet og Guds engler stige opp og stige ned over Menneskesønnen. Joh. 1, 51, Det viser at Jesus er forbindelsen mellom himmel og jord. Derfor må vi komme til ham og tro på ham.
.
3. Toppen nådde til himmelen, v. 13.
Her er det sagt klart at det var en himmelstige. Og øverst på den stod Herren selv. Da sa han til jakob: Jeg er Herren, din far Abrahams Gud og Isaks Gud. Han tilkjennegir altså at der oppe er Gud selv. Vi som Guds barn har forbindelse like til Guds trone. Det er ikke alltid vi føler det lett og godt. Men det ER slik.
.
Gud selv talte med Jakob. Guds tale med oss er den kontakt vi har med himmelen. Han har et budskap til oss og vil oss noe. Og det skjer ved Ordet. Vi skal ikke bygge på følelser og åndelige opplevelser. De kan være gode å ha. Men vi må inn på en sikrere grunn for vår tro. Og det er ordet i Guds ord, Bibelen. Legg nå merke til hva Gud sier til synderen:
.
a) Han fikk noe.
”Det landet hvor du nå ligger, vil jeg gi deg og din ætt.” Nå var han på flukt bort fra sitt land. Og han visste egentlig ingen ting om sin egen framtid. Her fikk han et konkret løfte: En gang skal du komme tilbake. Og han skulle få en stor etterslekt, det var viktig i gamle dager, v. 14-15. Det samme løftet hadde hans bestefar fått, Abraham, kap. 12, 7. Til og med Messiasløftet blir gjentatt: I deg og i din ætt skal alle jordens slekter velsignes.
.
Også vi har slike store løfter. Vi blir frelst allerede her på jorden, og vi har ord fra Gud som taler om himmelen. Der skal vi komme en dag når vår tid er over her i verden.
.
Kanskje du er på flukt just nå? Du kan få dette løftet og denne velsignelse det er å bli frelst. Det er det viktigste i vårt liv.
.
b) Han fikk hjelp, v. 15.
Herren taler noen store og sterke ord til jakob. Se, jeg er med deg og vil bevare deg hvor du går. Slike ord garanterer for at Jakob skal lykkes og nå fram. Men han behøvde det i den usikkerheten han levde i. Broren var hele tiden en stor fare. Jakob hadde faktisk ingen venner her på jord
.
Vi er i samme situasjon. Åndelig talt er vi alene. Likevel har vi nøyaktig det samme løfte. I misjonsbefalingen sier Jesus til disiplene: Se, jeg er med dere alle dager inntil verdens ende. Mat. 28, 20. En annen gang sa han: Der to eller tre er samle i mitt navn, der er jeg midt iblant dere. Mat. 18, 20. Salmisten bryter også ut i Salme 23, 4: Du er med meg. Til alt overmål er ett av Jesu navn i profetien: Immanuel, som betyr: Gud er med oss. Jes. 7, 14 og Mat. 1, 23.
.
Dermed er framtida trygg: Jeg vil ikke forlate deg, sa Herren.
.
c) Han fikk Abrahams velsignelse.
Velsignelsen i kap. 12, 3 er egentlig et Messiasløfte. Abraham kunne ikke bli til velsignelse for hele verden på noen annen måte. I og med at det blir gjentatt både for Isak og Jakob, er det klart at det gjelder noe mye mer enn jordisk lykke for Abraham selv.
.
Da Jakob ble gammel, gav han hver av sønnene et velsignet ord. Josef, 1. Mos. 49, 22ff. Der står det blant annet: Din fars velsignelser stiger høyt opp over mine forfedres velsignelser, de når opp til de evige høyders grense. V. 26.
.
Det var ikke underlig at han kalte stedet: Betel, som betyr: Guds hus. Der skal vi stanse her. Også de kristne er i samme situasjon. Vi får bo i Guds hus under Abrahams velsignelse, Gal. 3, 16. Det skjer ved troen på Jesus vår frelser. Alle de som tar imot ham, gir Gud rett til å bli Guds barn. Joh. 1, 12.
Amen.
.