torsdag 11. februar 2010

125) Job. 1, 6-12.


Vår motstander Satan.
125) Job. 1, 6-12.
.
Her møter vi Satan, Guds og troende menneskers arge motstander. Han angriper Job, fordi han er Guds venn. Han levde rett. Satan kom uanmeldt, men ikke tilfeldig. Gud styrer imidlertid også det. Ikke en spurv faller til jorden uten at Gud er der. Mat. 10, 29. Satan vil friste oss, det ser vi av historien om Job. Han var virksom i mye av Jobs liv, og da kom han i egen person og ved at han brukte mennesker. Han har nok ikke forandret seg til det bedre.
.
La oss se på noen av hans virkemåter og metoder med Job. Du kan komme til å kjenne deg igjen.
.
1. Han er frekk.
Djevelen kommer på flere måter til oss mennesker.
- Han kommer som en brølende løve, 1. Pet. 5, 8. Da forstår vi at det er han, og det gjør han ikke så farlig som det andre. Men en brølende løve skal vi også passe oss for. For den kan drepe et menneske i et eneste jafs. I et uforberedt øyeblikk kan han føre et menneske ut i synder som det er meget vanskelig å komme ut av. Her skal vi våke og be.
- Han kommer som en lysets engel, 2. Kor. 11, 14. Da kler han seg ut som en kristen. Han kan komme som prest og biskop og misjonær og lekpredikant. Ingen forkledning er ukjent for ham. Problemet for oss er at det er vanskelig å gjenkjenne ham. Han ser så grei og kristelig ut. Her er det mer enn ellers nødvendig å prøve hans tale og virksomhet på Bibelens ord. Det vil avsløre ham.
- Han kommer med listige angrep. Ef. 6, 11. Det er en del av lysets engel. Vi vet ikke på forhånd når og hvorledes han kommer. Våk derfor.
.
Her stiger han fram for Gud, v. 6. Han stiller seg opp blant Guds tjenere. Tenk at han har adgang til Guds trone. Han møter fram over alt, og vil være der Gud er på jord. Derfor er han også der Guds ord blir forkynt. Forkynnerne er derfor i en meget utsatt stilling her i verden. Satan forfølger dem over alt, også i nåderiket der de troende samles. Jesus pekte på det i liknelsen om såmannen. Når noen hører ordet og ikke straks forstår det, ”til ham kommer den onde og røver det som er sådd i hjertet,” Mat. 13, 19. Da går det menneske fortapt om han ikke får ta imot på nytt.
.
Dernest ser vi at han sår tvil om Guds folk, v. 9-10. Han mistenkeliggjør våre motiv for å være kristne. Han baktaler oss hos Gud! Her beskylder han Job for hykleri: Job vil ha fordeler hos Gud, derfor er han gudfryktig. Han ønsker seg flere dyr. – Har du kjent denne anklagen? Djevelen sier til deg: Du er ikke en ekte kristen. Du er ikke verdig å komme til himmelen. Det er så mye delt og syndig i ditt liv, Gud vil ikke ha deg! Slik kommer han igjen og igjen, og noe tror mer på djevelens anklage enn på Guds ord – og faller fra.
.
2. Han er stadig på reis.
I v. 7 heter det: ”Jeg har fartet og flakket omkring på jorden.” Da reiser han omkring i den kristne verden og spionerer på de troende. Og det stemmer med Peters ord: ”Djevelen går omkring” (1. Pet. 5, 8). Han går inn gjennom alle dører og viser stor iver i sin tjeneste. Han leter ofte etter de beste kristne.
.
I 1958 kom det ut en roman med tittelen: Ingen går fri. Den handlet om Europas siste dager. Her er det sant. Ingen sann kristen går fri ett og flere besøk av Satan. Da kommer han for å se på ditt kristenliv og prøver å finne feil der. Vi må nok innrømme at det ikke er vanskelig å finne noe galt ved oss kristne. Ingen går fri det heller. I Mark 4, 15 er liknelsen om såmannen gjengitt slik: ”Når de har hørt det (ordet), kommer straks Satan og tar bort ordet.” Han er rask, fordi han vet at om Ordet får feste seg grundig i oss, er det ikke så lett å lure oss. Derfor handler han med en gang.
.
Har han vært hos deg? Det er et viktig kjennetegn på om vi er sanna kristne. Hebr. 12, 8 sier det: ”Hvis dere er uten tukt, som alle har fått sin del av, da er dere uekte barn, og ikke sønner.” De som er uekte får gå i fred. De er jo allerede hans barn, selv om de har kristne drakt.
.
3. Han sier alltid noe sant.
Djevelen skjønte ikke hvor sant han talte denne dagen. I v. 10 sier han til Gud om Job: ”Har du ikke vernet om ham og hans hus og alt som hans er, på alle kanter?” Slik er nemlig Gud. Han verner og bevarer sitt folk på alle mulige måter når vi gir oss over til ham. Det er flott.
.
Jeg har lagt merke til at Jesu fiender sa noen ganger noe fint om ham, som disiplene ikke fortalte ham. Fariseerne sa f. eks. om Jesus i Luk. 15, 2: Denne mann tar imot syndere og eter sammen med dem.” Ja, slik er Jesus. Han tar imot syndere. Kan vi si noe bedre om ham enn det? Vi er velkomne i Guds rike. Det skal du ta med deg i dag.
.
Og i Luk. 7, 39 er det tale om kvinnen i fariseeren Simons hus. Fariseeren sa da Jesus lot kvinnen salve føttene hans: ”Var denne mannen en profet, da visste han hvem og hva slags kvinne det er som rører ved ham, at hun er en syndig kvinne.” Ja, han visste det. Men det fariseerne ikke skjønte, var at Jesus også kjente hans hjerte og liv. For han var en hykler.
.
I Luk. 19 er det tale om Sakkeus. Han gikk inn til ham, og det var det noen som ikke likte. De sa i v. 7: Han gikk inn som gjest hos en syndig mann.” Det var ikke god tone blant de fine i folket. Men det stod på Jesu program. Slik er han – han vil besøke syndere for å frelse dem.
.
Men så skal vi vite at en blanding av litt sannhet og litt løgn er den verste forførelse. Derfor bruker djevelen det. Sannheten er agnet som skal få folk til å bite på. Djevelen sier her:
.
a) Gud verner om Job på alle kanter! Satan legger altså merke til Guds gjerning her på jord, og hvordan han tar seg av sine barn. I den eldre nynorskutgaven er det sagt slik: ”Har du ikkje hegna om han.” Det betyr å sette opp et gjerde og beskytte ham. Ofte brukte de gjerde av torner rundt dyrene.
.
Det er sant om oss. Derfor kan vi synge med frimodighet: ”Jeg er innenfor trygg innhegning.”
La meg også peke på at i en oversettelse (den syriske Peshitta, oversatt av Lamsa) er verset oversatt slik: ”Din beskyttende hånd hviler på ham.” Slik er det med oss. Det har vi felles med Job her: Guds beskyttende hånd.
.
b) Gud har velsignet arbeidet til Job. Derfor var han blitt rik. Her er vi inne på noe viktig. Ordspr. 10, 22 sier: ”Det er Herrens velsignelse som gjør rik, eget strev legger ikke noe til.” Det gjelder i vårt private arbeid og hjem. Og det er sant om arbeidet i misjonen. Vi må regne med Jesus og den himmelske velsignelse om det skal gå godt. ”Regn” med din frelser, så regner du rett.”
.
I Salme 127, 1 står det slik: Dersom Herren ikke bygger huset, arbeider bygningsmennene forgjeves.” Da kan vi se Guds velsignelse i tjenesten. – Be om velsignelse over livet, hjemmet, arbeidet, slekta og alt folket. Da blir livet rikt.
.
Gud verner om oss.
.